MIN STORY

Min story berättad för Erik Malmstig

Min styrka är att förverkliga andras idéer

Efter mer än 30 år som guldsmed och produktionsledare har Malin Carrick startat eget som konsult inom produktutveckling. Hon vill dela med sig av den kompetens och erfarenhet hon förvärvat i arbetet på några av Sveriges främsta smyckesateljéer. Nu erbjuder Malin företag rådgivning om design och produktutveckling samt att projektleda hela processen från idé till en färdig säljbar produkt.

  • Min styrka har hela tiden varit att fånga upp andras tankar, sätta mig in i dem, se vilka utmaningar som finns och förverkliga deras idéer. Jag har arbetat med hela produktionsprocessen från original, till tekniska ritningar, kommunicera med fabriker gällande kundens förväntningar och diskutera olika produktionssätt. Dessutom har jag stor vana av att förhandla med fabriker om pris, kvalitet och tidsplaner. Företag som jag arbetar med kan få hjälp med hela processen från ax till limpa så att det blir en produkt av rätt kvalitet till rätt pris och med en produktionsprocess som håller tids- och budgetramarna, förklarar Malin.

”Jag kan hjälpa till med hela produktionsprocessen från idé till godkänd fabriksprov.”

FRÅN TEXTIL TILL METALL

Att Malin skulle ägna sitt yrkesliv åt produktutveckling och smyckesdesign var från början långt ifrån givet. Sedan barnsben har hon haft kreativiteteten i sig och hade först planer på att bli textillärare. I väntan på att utbildningen skulle starta gick hon en kurs i smide hos mästaren Michael Chavanne. Då väcktes hennes kärlek till guldsmedsyrket och planerna på att bli textillärare lades åt sidan.

  • Jag fascinerades av att kunna forma ett hårt material som metall till mjuka former. Dessutom hade jag talang och fick erbjudande om att praktisera. Efter det gick jag som lärling hos hovjuvelereraren Gaudy, där jag först tog gesällbrev och tillslut även mästarbrev. Det var en lärorik tid där jag lärde mig hantverket från grunden.

På den tiden fanns inga möjligheter till anställning som guldsmed. Malin startade istället eget och tog emot uppdrag från andra butiker inne i Stockholm. Hon märkte då att det i branschen var vanligt att lova kunder allt för optimistiska leveranstider.

  • Min nisch blev att alltid leverera i tid. Det var möjligt tack vare att jag klockade alla arbetsmoment, var väldigt organiserad och medveten om min process. Det har jag haft nytta av i hela mitt yrkesliv. Det är viktigt att redan från början estimera en realistisk tidsplan och att vara tydlig i all kommunikation med kunden.

”Min nisch blev att alltid leverera i tid”

GULDSMED OCH PRODUKTUTVECKLARE

Under de följande tio åren kom Malin att arbeta i två olika guldsmedsbutiker på Östermalm. Genom alla samtal med kunder fick hon en ökad förståelse för hur kunder ser på smycken.

  • Det här lärde mig att kunna bedöma den kommersiella potentialen i en design. Inte minst relationen mellan pris, design och hur bärbart ett smycke är.

Efter den här lärorika perioden dök en helt annan typ av möjlighet upp. Malin fick chansen att bli produktutvecklingschef hos Efva Attling som med sitt formspråk utmanade hela branschen.

  • Efva var först ut med att våga utmana juvelerarreglerna. Idag är det helt normalt att göra avsteg från dessa regler, men då var det chockerande och ledde till att jag även personligen fick mycket kritik. Mästarföreningen ville på den tiden hålla hårt på traditionerna, vilket gjorde att jag valde att gå ur föreningen istället för att kompromissa med min integritet. Det avskalade och till synes enkla formspråket i Efvas smycken har sedan dess inspirerat många andra. Det var en förmån att få arbeta med att förverkliga hennes designer hela vägen till produkter.

Under de totalt 14 åren som ansvarig för produktutveckling lärde sig Malin att förhandla och kommunicera med fabriker så att en designers vision kan förverkligas.

  • Jag är van att guida kunder genom alla steg i produktionsprocessen. Det är viktigt att kvalitetssäkra hela processen från idé till tidsberäkningar, materialval, produktionsmetod och val av fabrik och leverantörer. Något som ofta är utmanande i produktionsprocessen är själva kommunikationen. Jag hade själv svårt för det innan jag förstod hur processen Nu är jag van att formulera vad kunden vill ha så att leverantörer förstår. Dessutom har jag fått mycket erfarenhet av att arbeta utomlands där kulturella skillnader lätt kan leda till missförstånd. Jag jobbar med att lyssna, ta in och se vad man kan modifiera för att det ska bli bästa möjliga resultat och kvalitet. Fokus är hela tiden på att kunden ska bli nöjd med slutprodukten.
”Nu är jag van att formulera vad kunden vill ha så att leverantörer förstår”

EGEN FÖRETAGARE

Efter ytterligare uppdrag som produktionschef på ett smyckesföretag känner Malin att cirkeln sluts när hon återigen blir egen företagare.

  • Bredden i mina erfarenheter, med spännvidd från det mer traditionella hantverket till nyskapande smyckesdesign och att driva egen butik gör att jag har mycket att erbjuda. För mig är det en glädje att få hjälpa andra med mitt stora nätverk och kunnande inom produktionsprocesser. Jag har inget behov av synas utan vill hjälpa andra få en chans att skina med sina designer. Som guldsmed får man äran att vara med i viktiga sammanhang i livet: när det föds barn, när man gifter sig, när någon dör och partnern gör om vigselringen. På samma sätt är mitt mål nu att andra ska kunna förverkliga sina idéer genom mig, säger Malin Carrick avslutningsvis.